Dit achtste seizoen van Café Pensée staat in het teken van Veiligheid. De wereld is, al was het maar door de techniek, grondig veranderd. Veiligheid moet om die reden steeds opnieuw georganiseerd worden. Wordt met de aandacht voor veiligheid ook ons vertrouwen hersteld? Is alle energie die in maatschappelijke veiligheid wordt gestoken door protocollen, preventie en wetten het afdoende antwoord? Blijft de behoefte aan veiligheid de mens altijd bezig houden? Komt het oude begrip geborgenheid voor de ziel weer in beeld?

Regeert de leugen??  Over nepnieuws in Café Pensée

Waarschijnlijk kijken nog heel veel mensen om 8 uur ’s avonds naar het journaal op de TV. En de meesten daarvan geloven niet dat Rob Trip onwaarheden staat te vertellen of ons op een andere manier iets op de mouw gaat spelden. We denken niet aan ‘nepnieuws’. We denken dat het allemaal echt waar is. Maar we weten ook allemaal van de MH17, van de Russen in Salisbury, de Golfoorlog waar we “in zijn gerommeld”. Moet je je kinderen wel of niet laten inenten? En hoe zit het nu precies met de klimaatverandering en de zeespiegelstijging?

Hoe komen de journalisten eigenlijk aan al het dagelijkse nieuws?

Is het objectief en onafhankelijk? Of zijn er partijen die belang hebben bij het verspreiden van bepaalde berichten? Het nieuws wordt dan net iets anders gebracht, waarbij sommige feiten wel en andere niet worden vermeld. Via vooral de sociale media gaat die verspreiding dan razendsnel. En het schijnt dat vooral jongeren gebruik maken van hun mobiele telefoon om zich te informeren.

De Amerikaanse president beschouwt sommige journalisten, en mogelijk de pers in het algemeen, als zijn persoonlijke vijanden. Volgens hem brengen die journalisten per definitie nep-nieuws. Ook verschillende andere leiders houden niet van feiten die hen niet aanstaan. Zij beschouwen de boodschappers daarvan als een gevaar voor de samenleving. Deze journalisten mogen niet meer publiceren, worden aan banden gelegd, belanden in gevangenschap of erger.

Het beroep en het bestaan van een journalist is niet zonder risico. Toch is de onafhankelijke journalistiek en de persvrijheid van het allergrootste belang voor een veilige en open samenleving. Het is een van de pijlers van onze democratie.

Beoordeling van nieuws. 

Op vrijdag 1 maart zal in Café Pensée over deze vragen en over dit onderwerp worden gesproken door Gonnie Eggink. Zij is docent aan de Hogeschool voor journalistiek Windesheim in Zwolle. Daarnaast doet zij onderzoek naar de manier waarop jongeren de betrouwbaarheid van het nieuws beoordelen en het belang van die betrouwbaarheid bij het gebruik van het nieuws. Ook heeft zij onderzoek gedaan naar de mediawijsheid van brugklasleerlingen van middelbare scholen in Nederland. Zij verzorgt lezingen en presentaties over de betrouwbaarheid van het nieuws. En daarvoor komt zij nu ook naar Baarn. 

Het programma van Café Pensee begint om 16.30 uur. Daarbij is de bar open voor koffie, thee of een drankje (voor eigen rekening) tot 18.00 uur. Een pianist zorgt voor de muzikale omlijsting.

Iedereen is van harte welkom in het Theatercafé de Speeldoos, Rembrandtlaan 35 te Baarn. De toegang is gratis. Een bijdrage ter bestrijding van de kosten wordt op prijs gesteld.

Café Pensée is een plaats voor gedachtenwisseling, en daarmee voeding tot nadenken.