Arbeid en Rust, een bezoek aan Velké Meziříčí

Geplaatst op 25 mei 2016

Arbeid en Rust was het thema van het uitwisselingsbezoek dat van 28 april tot 2 mei aan Velké Meziříčí werd gebracht. Het programma begon op vrijdagochtend met een bezoek aan locaties waar een gemeentelid werkzaam is: een sterk gerobotiseerde fabriek, een school en een dagbesteding voor mensen met een beperking. In de avond werd het thema Arbeid en Rust met elkaar besproken met vragen als: ‘Hoe vind je balans tussen werk en ontspanning?’, ‘Hoe belangrijk is de zondagsrust?’ en ‘Wat is het belang van het vele vrijwilligerswerk waar Nederland om bekend staat?’

Tsjechie 2016Op zaterdag was er een excursie naar het prachtige kasteel in Nové Hrady. Ook bezochten we het dorpje Telecí, bekend om z’n holle boom die als schuilkerk had dienstgedaan. Behalve de gasten en gastgezinnen nam er nog een 40-tal gemeenteleden deel aan het uitstapje. Ook de predikante die in oktober in Velké Meziříčí haar intrede doet was met haar gezin van de partij.

Tijdens de zondagse dienst vormde de tekst uit Exodus 20: 8–11 (Gedenk de Sabbatdag) het uitgangspunt voor de overdenking van ds. Janošík. Tijdens de afsluiting ’s avonds hebben we iets verteld over het kerkelijk leven in Baarn. Zo kwamen onder andere aan de orde: de Kind op Schootvieringen in de Paaskerk, Café Pensee, de Baarnse Kerkennacht en de musical De Groeten van Paulus. Onze gastgemeente vertelde over hun activiteiten: lezingen, concerten en gemeentedagactiviteiten. Het idee om elkaar jaarlijks bij het uitwisselingsbezoek op deze manier op de hoogte te brengen willen we vasthouden.

Het was weer een mooi samenzijn met nieuwe en hernieuwde contacten, vriendschappen en een enorme gastvrijheid. Vrienden uit de Tsjechische partnergemeente zullen in 2017 van 18 tot 22 mei een bezoek brengen aan de Baarnse geloofsgemeenschappen.