Wat doet de kerk nu er een financiële crisis is? Ds. Marjan van der Burg – Los houdt over dit thema een inleiding op de gedachtewisseling.

De kerk heeft eeuwenlang ervaring met diverse soorten crises. Tegenspoed, rampen, oorlog – in de geschiedenis heeft de kerk er mee te maken gehad en zich er op bezonnen wat te doen in tijden van crisis. Die bezinning is gebaseerd op de Bijbelse traditie vol verhalen. Daarin staan handreikingen voor de inrichting van de goede maatschappij; hoe om te gaan met rijkdom en armoede? Wat zijn rechtvaardige verhoudingen van mensen onderling?

In de Bijbel worden geloof en levensstijl uitdrukkelijk met elkaar verbonden.

Uit de rijke traditie van Jodendom en christendom is over dit soort onderwerpen veel wijsheid te putten. Zelfs het renteprincipe wordt zowel in Jodendom, christendom en de islam van grote vraagtekens voorzien.

In de inleiding gaat het vooral over hoe er in de Bijbelse traditie tegen rijkdom, armoede en crisis aangekeken wordt en wat de kerk in deze tijd positief kan bijdragen. Is dat naïef? In de Bijbel worden rijkdom en bezit niet zelden als zegen ervaren, maar óók als een risico voor immoreel gedrag. Hoe verhoudt zich dat tot elkaar? Aan moralistisch spreken bestaat bij velen, terecht, geen behoefte, maar over zienswijzen des te meer. Het belooft een actuele gedachtewisseling te worden.

Voor velen wordt het al gewoonte om in het maandelijkse Café Pensée met elkaar over de diverse thema’s van gedachten te wisselen. Ondertussen is er muziek en is de bar open. Café Pensée is een initiatief van de Raad van Kerken – Baarn. Het vindt plaats van 16.30 tot 18.00 uur in Theatercafé de Speeldoos, Rembrandtlaan 35 in Baarn. Iedereen is welkom.