Op de een of andere manier hebben we er allemaal mee te maken. Je leest erover en ziet op de televisie hoe massa’s mensen door Europa trekken, op zoek naar een betere plek. In Baarn hebben we tijdelijk een groep mensen opgevangen in de Trits. Een groot aantal vrijwilligers maakte de opvangruimtes klaar, zorgde voor eten, kleding, ontspanning, taalles, begeleiding, een warm welkom.

Maar er zijn ook zorgen, gevoelens van angst en bedreiging: kunnen we dit wel aan in Nederland? Zoveel mensen erbij. Wat betekent dat voor onszelf, voor onze scholen, onze kinderen, huizen…

Er is bezorgdheid voor onszelf. En zorg voor de vluchteling.

Hoe ga je er mee om?

Meningen lopen uiteen. Maar de situatie is duidelijk: vluchtelingen zijn er, zullen nog komen, velen zullen blijven. Voor langere tijd of voor altijd. Zij zullen medeburgers worden.

Hoe ga je daar mee om? Om te beginnen helpt het om een goed inzicht te krijgen.

Daarom organiseert de Raad van Kerken een open avond waar iedereen welkom is. Mevrouw Geesje Werkman is uitgenodigd om tijdens deze bijeenkomst achtergrondinformatie te geven en uw vragen te beantwoorden.

Ontheemd

Geesje WerkmanMevrouw Werkman is vluchtelingendeskundige bij Kerk in Actie (een organisatie van de PKN) en verantwoordelijk voor het vluchtelingenbeleid in Nederland. Zij is betrokken bij verschillende projecten, zoals: activiteiten voor kinderen in asielzoekerscentra, een terugkeerproject voor vluchtelingen, en het geven van voorlichting en informatie. Zij bezocht opvangplekken in binnen- en buitenland en was bijvoorbeeld ter plekke op Lampedusa. Kortom, zij weet waarover ze praat en kent de problematiek als geen ander.