Met voldoening mogen we terugkijken op een geslaagd weekend met onze Tsjechische gasten uit Velké Meziříčí, de partnergemeente van de Raad van Kerken. Veel Paaskerkers, maar ook leden van Maria Koninginparochie, Leger des Heils en Pauluskerk hebben op enig moment deelgenomen aan de activiteiten. Na een gezamenlijke ongedwongen start met een ontbijtje in de Laanstraat volgde een  bezoek aan drukkerij Bakker en stond het gezelschap “vers van de pers” dezelfde middag in de Baarnsche Courant.

Na een bezoek aan de Rioolwaterzuiveringsinstallatie in Amersfoort kijken we weer even met een andere blik naar ons zuivere  kraanwater. Wat een techniek en inventiviteit komt er aan te pas om het zover te krijgen!!

Op vrijdagavond is er op een interactieve manier “gespeeld” met het thema Gastvrijheid. Zowel in het Nederlands als in het Tsjechisch werd een aantal stellingen getoond. Wie het er mee eens was kon dat tonen door over de “lijn” te stappen. Zo stonden twee groepen letterlijk en figuurlijk tegenover elkaar. En natuurlijk mocht je je keuze en mening verdedigen. Jacques Roeleveld en Veronica Selleger hadden dit geweldig voorbereid. Later op de avond konden de aanwezigen wat genuanceerder en meer in teamverband te werk. De vraag was: “Gastvrij zijn voor asielzoekers, vluchtelingen, allochtonen is: een bedreiging of: een verrijking”. Op een gekleurd briefje omschreef je de intentie van je antwoord, maar, alvorens het op te plakken, moest je het door een van de anderstaligen in hun taal laten vertalen. Zo ontstonden er, soms met handen en voeten, levendige en soms hilarische Nederlands-Tsjechische contacten.

boottochtZaterdag is de groep gastvrij ontvangen bij zowel het Leger des Heils  als bij de Obrechtkerk in Amsterdam. De dag werd besloten met een korte, door de Tsjechische gasten voorbereide vesper. Zondagochtend waren allen aanwezig bij de viering in de Open Poort van Amerpoort. Het gezin Laseur, Jacques Roeleveld, Michal en Dana Konvalinkovi vormden samen met een drummer van Amerpoort een heus combo. Zo werd het een oecumenisch internationaal gebeuren waar ieder van heeft genoten.

Fantastisch, dat zovelen belangeloos hun tijd en energie hebben willen steken in de ontvangst van de twaalf gasten, het geven van een rondleiding of presentatie, het klaarmaken van gerechten, uitstippelen van routes, halen/brengen of begeleiden van gasten, het uitschrijven van vertalingen, de voorbereiding van de thema-avond en de muzikale bijdrages. Een speciaal woord van dank aan een gulle gever, die het mogelijk heeft gemaakt dat gasten en gastgezinnen een rondvaart door de Amsterdamse grachten konden maken. Gastvrijheid ten top!!

Het tegenbezoek volgend jaar staat gepland van 28 april tot en met 2 mei 2016. Het zal voor ds Pavel Janošík de laatste keer zijn dat hij als predikant van de gemeente in Velké Meziříčí Baarnse geloofsgenoten ontvangt, aangezien hij in de zomer van datzelfde jaar naar een andere gemeente vertrekt.