4 dec, 2015

Café Pensée: in materiële ademnood

Het thema voor het vijfde seizoen van Café Pensée is ADEM. Adem heeft ook de betekenis van leven. Het leven wordt om die reden als een ademtocht aangeduid. Dit seizoen komen diverse variaties van ademtocht in Café Pensée aan de orde.

Armoede is materiële ademnood. Een mens kan erdoor worden beheerst. Hij krijgt het er letterlijk benauwd van. Werkt de nieuwe participatiewet verlichtend als het om het tegengaan van armoede gaat? Het armoedevraagstuk staat altijd op de (politieke) agenda. Hoe gaat dat in Baarn? Wat zijn de knelpunten, en waar gaat het goed? Inleiding door en gesprek met Ronald van Lemmeren, ambtenaar van de Sociale Dienst Baarn.

28 nov, 2015

Cantatedienst

Aan het eind van de zaterdagmiddag voert de Bach Cantorij Baarn uit: Wachet auf, ruft uns die Stimme (BWV 140). De cantate wordt vooraf gegaan door een korte inleiding.

6 nov, 2015

Café Pensée: met ingehouden adem

Het thema voor het vijfde seizoen van Café Pensée is ADEM. Adem heeft ook de betekenis van leven. Het leven wordt om die reden als een ademtocht aangeduid. Dit seizoen komen diverse variaties van ademtocht in Café Pensée aan de orde.

Bij de opvoeding van kinderen moeten ouders of leerkrachten wel eens de adem inhouden. Straffen of belonen? Gaat het zo wel goed, zonder interventie, of moet de opvoeder juist ingrijpen? De moderne ouder wil geen machtsstrijd met zijn kind. Velen zetten hun kinderen op een voetstuk, zodat die gaan geloven dat ze de meest bijzondere personen op aarde zijn. Groeien ze zo niet uit tot een generatie van narcisten die niet voorbereid zijn op het echte leven? Om vervolgens in een diep zwart gat te vallen…? Hierover spreekt prof. Jan Derksen, hoogleraar klinische psychologie en psychotherapie aan de Vrije Universiteit Brussel en de Radboud Universiteit Nijmegen.

28 okt, 2015

Open avond: De vluchteling, ons een zorg…?

Beelden van mensen op de vlucht, verhalen, meningen, angsten, zorgen, vragen… We worden erdoor overspoeld. Genoeg aanleidingen om er vooral samen over te praten, te luisteren naar mensen met ervaring.

Hoe we er ook over denken: vluchtelingen zijn er, blijven komen, en velen zullen blijven. Hoe gaan we daarmee om? Om te beginnen is er goed inzicht in de situatie nodig. Daarom organiseert de Raad van Kerken – Baarn deze open avond. Daar gaan we het probleem niet oplossen. Maar misschien kan meer informatie meer inzicht brengen.

Geesje WerkmanMevrouw Geesje Werkman, vluchtelingendeskundige bij Kerk in Actie, zal achtergrondinformatie geven en vragen beantwoorden. Zij bezocht opvangplekken in binnen-­ en buitenland en kent de problematiek als geen ander. Ook worden mensen uitgenodigd die op de hoogte zijn van de Baarnse situatie.

Iedereen is hartelijk welkom!