19 feb, 2024

Vespers in de Stille Week

In de Stille- of Goede Week voorafgaand aan Pasen biedt de Raad van Kerken op maandag-, dinsdag- en woensdagavond oecumenische vespers aan.

Een korte viering met gebeden, een lezing, stilte, gedichten of muziek…..een moment van bezinning en inkeer op weg naar Pasen.

Dit jaar worden deze gehouden op 25, 26 en 27 maart in de Paaskerk aan de Oude Utrechtseweg 4a.

Aanvang 19:30 uur.

15 feb, 2024

Vastenmaaltijd en Vastenactie 2024

Is vasten iets van vroeger of ook van nu? Mooi om hierover in gesprek te gaan met u, met jou, rond een Vastenmaaltijd die de kerken in Baarn samen al vele jaren organiseren. Dit jaar weer in Lokaal-O in de vorm van een lunch op zondag 10 maart.

Vasten. Het leek een woord dat uit de mode was geraakt. Iets van de Katholieke kerk en van vroeger. Carnaval wordt graag gevierd, maar de vastentijd erna? Wie doet er eigenlijk nog aan mee? Dan is de Ramadan, de vastenmaand voor de moslims iets wat meer leeft. Daar wordt tenminste nog serieus gevast. Maar als we er even bij stilstaan zijn er allerlei andere vormen van vasten gegroeid. Intermittent fasting is helemaal hip om af te vallen, met een dieet waarbij je om de dag vast. En misschien deed je zelf mee met geen alcohol in Dry January of stopte je met roken in Stoptober. Wie doet het eigenlijk niet, op z’n tijd minderen met iets. Even geen schermtijd meer ’s avonds na tienen. Afzien van een lange warme douche, de verwarming lager. Zou je deze vormen eigentijds vasten kunnen noemen?

In een wereld vol prikkels en keuzes, vol dingen waarvan je denkt: ‘Dit zou ik wel minder willen’, is vasten een manier om even iets te laten. Het helpt je bewuster te voelen wat jou goed doet. En te bedenken wat je belangrijk vindt. Je hoopt dat het jezelf verder helpt, maar ook de mensen om je heen. Deze tijd tussen Carnaval en Pasen, de klassieke vastentijd, geeft een mooi aanknopingspunt om met elkaar in gesprek te gaan over ons verlangen naar minder van het een en meer van het ander. Want als ik bezuinig op het een, ontstaat er ruimte voor het andere en de ander. Deze vastenmaaltijd zet je gelijk al stil bij wat belangrijk is: eten dat met aandacht en liefde klaargemaakt is, brood om te delen en ontmoeting met elkaar.

Meedenken over vasten? Meegeven aan een vastendoel? Zin in ontmoeting en inspiratie? Kom naar de Vastenlunch op 10 maart in Lokaal-O, Kerkstraat 28. Aanvang 12:30 uur, inloop vanaf 12.15 uur. De toegang is vrij. We delen verhalen en ook giften voor een hoopgevend project in Zimbabwe, dus ieders vrijwillige bijdrage is van harte welkom. En hoe leuk dat we passend bij het goede doel ook een Zimbabwaans gerecht eten, met dank aan een kookster die uit Zimbabwe afkomstig is. Van tevoren opgeven is handig, graag uiterlijk donderdag 8 maart.

Voor meer info en aanmelden: Christine van den End, 06 49718486 of endburg@kpnplanet.nl

Zie ook: Vastenactie 2024 https://www.vastenactie.nl/vastenactie

 


30 jan, 2024

Maandelijkse Wake bij Detentiecentrum Kamp Zeist

Elke 1e zondag van de maand waken en bidden wij bij Justitieel Complex Zeist; steeds om 16:30 uur.
Hier zitten mensen vast zonder strafblad, om ze beschikbaar te houden voor uitzetting.
Wij waken en bidden voor gezinnen, vrouwen en alleenreizende minderjarige vluchtelingen, die in detentie zitten. Veel mensen kunnen niet terug naar hun eigen land, omdat zij geen papieren hebben of het land ze niet terug wil. Ze belanden weer op straat zonder papieren…
Laten we niet onze ogen sluiten of wegkijken. Wij hopen en bidden dat de overheid en politiek zich openstellen en zullen werken aan een meer humaan vreemdelingenbeleid.

Wij hielden voor het eerst een wake in november 2005, toen na de Schipholbrand 11 doden te betreuren waren, en mensen na de ramp werden overgeplaatst naar Zeist.
Wij zullen waken zolang er mensen zonder strafblad in Zeist vast zitten. De wake wordt georganiseerd door Wake Zeist, van kerken en mensen uit Zeist, Baarn, Culemborg en wie zich aan wil sluiten.

De wake is een bijeenkomst van een half uur voor het hoge hek. Wij spreken woorden, ook uit de Bijbel, wij zingen en bidden en er is stilte. We steken bloemen in het hek om te laten zien, dat wij er geweest zijn voor hen achter het hek, die onschuldig vastzitten.
De wakes van dit jaar zijn op 4 februari – 3 maart – 7 april – 5 mei – juni – 7 juli – 4 augustus – 1 september – 6 oktober – 3 november – 1 december.

Detentiecentrum Zeist, Richelleweg 13, Soesterberg, vanuit Soest aan de overkant van de A28. Vanaf Zeist afslag Soesterberg. Bus 56 A’foort – Zeist, info 0629025008 en www.wakezeist.nl