Na het carillonspel om 19:00 uur, opende de voorzitter van de Raad van Kerken, ds. René van den Beld, zaterdagavond 20 juni met enkele serieuze en humoreske woorden de eerste Baarnse Kerkennacht. Hierna verspreidde de groep aanwezigen zich, om zich te laten verrassen door de programma’s die door de diverse kerken en de Oudheidkamer werden aangeboden.

Tijdens het carillonspel van Bauke Reitsma trachtten de toehoorders te raden welke melodieën zij herkenden in zijn spel. Daarna ging de aandacht naar de openingswoorden van ds. René van den Beld, die meldde dat het voor het eerst was dat de Raad van Kerken – Baarn een dergelijke Kerkennacht organiseerde. Landelijk wordt deze al sinds 2007 gehouden. Hij was verheugd dat dit evenement gerealiseerd was. Daar bij deze eerste keer uitsluitend lidkerken van de Raad van Kerken betrokken waren, sloot hij niet uit dat bij een eventuele herhaling nog meer Baarnse geloofsgemeenschappen mee zouden doen. In zijn cabaretje liet hij Zombie, die zo veel van aanbiedingen hield, de kluts vinden. Niet bij Rinoceros, maar bij een derde gratis kopje koffie in de kerk.

Grote diversiteit
Nieuwsgierige bezoekers wisten daarna de zes locaties goed te vinden. Overal werden zij getroffen door het warme welkom. In elke kerk voelde men de liefde en toewijding waarmee geprobeerd was de diversiteit van de geloofsgemeenschap voor het voetlicht te brengen.

In de Pauluskerk besprak dr. Gerda Hoekveld het kleine etsje ‘De gesloten kerk’ van Rembrandt dat vol symboliek en kritiek bleek te zitten. Hier tegenover stelde zij een andere ets van de ‘Open Kerk’.IMG_1882

In de RK Nicolaaskerk was het een ‘feest’ om rond te lopen. Er brandden veel kaarsen. Er was bijvoorbeeld uitleg over de rozenkrans. Priester Baneke en diaken Nieuwenhuis gaven uitleg over de RK traditie van vijf keer per dag bidden. Behalve de biechtstoelen was ook de Dagkapel open, waar een mooie replica van het beeld van ‘Maria van Praag’ stond.

Tegenover de rijkdom van de Nicolaaskerk stond de stilte in de Doopsgezinde kerk waar toelichting werd gegeven op de mooie schilderijententoonstelling ‘Van Pasen naar Pinksteren’ van Corja Bekius. Bij elk schilderij was een gedicht of muziek.

In de Paaskerk vertelde Gerard van Midden over de “Musical Paulus” die volgend jaar in april uitgevoerd gaat worden. Het verhaal van Paulus is dan verweven in onze huidige drukke levensomstandigheden. Daarnaast was er in samenwerking met de RK Maria Koningin Geloofsgemeenschap een demonstratie hoe je in een bloemstuk een bijbelverhaal of kerkelijk moment kunt weergeven. Ook werden in de kerk kleine gebedsmomenten gehouden op de wijze van Taizé, waarin korte liederen worden gezongen.

IMG_1868Naar De Blinkert moest je toch je fiets of auto gebruiken. In de recreatiezaal zat het Leger de Heils Orkest te spelen. Al luisterend tussen de vaste bewoners kon van een kop thee of koffie genoten worden.

Bij Het Apostolisch Genootschap heeft het Districts Mannenkoor bijna de gehele avond gezongen. De inhoudelijke tekst van de liederen sprak de toehoorders zo aan dat er zelfs verzoeknummers werden gevraagd. Na het zingen was het gezellig om nog even iets te drinken en elkaar te ontmoeten.

Ook de tentoonstelling ‘Baarn Gelooft’ in de Oudheidkamer van de Historische Kring Baerne kon niet klagen over gebrek aan belangstelling en was een mooie aanvulling op het hele programma van de Baarnse Kerkennacht

100% geslaagd!
Geconcludeerd mag worden dat op alle locaties de interesse voor een bezoekje ruim aanwezig was. Veel bezoekers vonden het leuk om bij kerken, waar men al jaren aan de buitenkant langs loopt of fietst, nu binnen te kunnen kijken.

Het was bijzonder om de diversiteit te kunnen zien en te ervaren dat er ook veel overeenkomst is. De geloofsgemeenschappen waren enthousiast dat ze dit samen konden presenteren.

IMG_1863