Opbrengst Vastenactie 2015

Geplaatst op 02 juli 2015

Tijdens de vastenperiode, voorafgaande aan Pasen, is in de kerken van Baarn dit jaar € 5.680,22 bijeengebracht voor het project SETIK op Sri Lanka. Dit bedrag is opgehaald tijdens gezamenlijke vastenmaaltijden, collectes in de diverse kerken en via andere activiteiten. De Nicolaaskerk in het bijzonder heeft veel bijgedragen.

SETIK

Dit jaar was het project om geld in te zamelen voor de organisatie SETIK in Sri Lanka. SETIK is de caritasorganisatie van het bisdom Kandy, een plaats in het midden van het eiland.

Tussen de Boeddhistische Singalezen werden in de 19e eeuw voor het werk op de door de Engelsen aangelegde beroemde theeplantages Hindoestaanse Tamils uit India gehaald. Deze wonen in zeer geïsoleerde dorpen en de vrouwen verdienen nauwelijks voldoende om van te leven terwijl de mannen vaak werkeloos zijn. De kinderen gaan vaak op jonge leeftijd werken of zwerven langs de straat.

Via het jongerenwerk wil SETIK de kinderen en jongeren van de theeplantages zelfstandig en zelfbewust te maken. Door trainingen en workshops worden zij gestimuleerd om hun schoolopleiding af te maken en een voorbeeldfunctie in de samenleving te vervullen. Bijzonder is dat SETIK naast computercursussen ook bloeddonatie-campagnes initiëert, die jongeren doet erkennen dat Tamils en Singalezen hetzelfde bloed hebt.

In de dorpjes op de theeplantages wordt gezorgd voor extra opvang en kleine bibliotheekjes. Deze opvang gebeurt door jongeren die zelf deel uitmaken van de programma’s van SETIK.