Vesper in de Veertigdagentijd door Bach Cantorij Baarn

Op zaterdag 19 maart aanvang 16:30 uur zal in de Pauluskerk onder auspiciën van de Raad van Kerken weer een cantate klinken. Het thema is Ars Moriendi, niet de kunst ván het sterven, maar de kunst óm te sterven. Een wezenlijk verschil en hoe toepasselijk in deze periode van bezinning op het lijden en sterven van Jezus.

Op het programma staat:

BWV 407 koraal a cappella. “O, wir armen Sünder”

BWV 161 “Komm du süsze Todesstunde”(1716); een cantate met een prachtig wiegend en troostrijk koor over het je overgeven aan de wil van God. Dit koordeel, ditmaal niet aan het begin, wordt voorafgegaan door twee heel mooie aria’s, een voor tenor en een voor alt, die beiden heel verschillend zingen over hun wens zich over te geven aan hun Heiland.

BWV 54 “Widerstehe doch der Sünde”(1713). Deze cantate bestaat uit drie delen en het is een solocantate voor alt. De eerste aria verbeeldt de strijd tussen goed en kwaad, met een dwingend ritme, en je zou het wel swingend mogen noemen. Dan een recitatief (gezongen verbindende tekst) en dan een virtuose, fugatische, kronkelende aria zoals Bach wel vaker doet als hij de duivel uit wil beelden.

Het programma is (bij uitzondering) niet met hobo’s maar met blokfluiten, dus wordt deze gelegenheid ook aangegrepen om tussendoor een mooi stuk uit TWV 52 van Telemann ten gehore te brengen met het orkest en twee blokfluitsolisten.