Zomerkamp in Tsjechië

Geplaatst op 11 juli 2015

Augustus 1991. Voor het eerst ging een groep Baarnaars op kamp in Tsjechië. Een zomerkamp als uitwisseling tussen gezinnen uit de Baarnse kerken en de kerk uit Velké Meziříčí. Jaren achtereen trokken jongeren, ouders en kinderen naar de verschillende kampen. Het was altijd een feest van ontmoeting, herkenning, zang, sport en spel.

December 2013. Zouden de jongeren van toen het leuk vinden om mee te gaan met de weekenduitwisseling naar Velké Meziříčí? Na wat heen en weer gemail ontstond het idee van weer een keer een kamp, met de jongeren van toen die nu zelf een gezin hebben. Onze Tsjechische vrienden reageerden zeer enthousiast.

Foto's campsite

Juli 2015. Over een paar weken is het zover. We gaan op kamp! Met maar liefst 90 personen tussen de 0 en 65 jaar verblijven we in pension Selský dvůr in Daňkovice. Een heuse reünie en nieuwe ontmoetingen. Een reünie met de Tsjechen van toen die we opnieuw gaan ontmoeten. En nieuwe ontmoetingen, omdat de jongeren van toen inmiddels een partner hebben die in de meeste gevallen ‘niks’ met Tsjechië heeft. En omdat onze kinderen elkaar ook niet kennen. En omdat er ook ‘nieuwe’ gezinnen meegaan. We hebben er zin in!

Het thema van de week is prachtig: vriendschap. Een thema om over te praten, om over te zingen, om te ervaren. We maken het kamp mét elkaar! Met z’n allen hebben we een programma samengesteld met als uitgangspunt: voor iedereen, door iedereen. Actief en passief, van een potje voetbal tot rustig van het zonnetje genieten. Een programma waarin alles mag en niets moet.

Judith Roeleveld
Kampdeelnemer van het eerste uur