Archief / Nieuws

RSS feed for this section

Feest van de Geest groot succes

Geplaatst op 25 mei 2018

Poster feest vd geest
FvdG-01
FvdG-02
FvdG-03
FvdG-04
FvdG-05
FvdG-06
FvdG-07
FvdG-08
FvdG-09
FvdG-10
FvdG-11
FvdG-12
FvdG-13
FvdG-14
FvdG-15
FvdG-16
FvdG-17
FvdG-18
FvdG-19
FvdG-20
Flyer feest vd geest
FvdG-21
FvdG-22
FvdG-23
FvdG-24
FvdG-25
FvdG-26
FvdG-27
FvdG-28
FvdG-29
FvdG-30
FvdG-31
FvdG-32
FvdG-33
FvdG-34
FvdG-35
FvdG-36
FvdG-37
FvdG-38
FvdG-39

(foto’s: Jannie Terlouw en Jean-Marie Stokkermans,
poster: Apostolisch Genootschap)

In de als museum ingerichte Nicolaaskerk mocht de Raad van Kerken-Baarn op zaterdag 19 mei zo’n 150 bezoekers verwelkomen. Succesvol; zo mag dit voor de eerste maal in Baarn georganiseerde Feest van de Geest wel worden genoemd. Met opzet was gekozen voor de zaterdag voor Pinksteren, wanneer de kerken de uitstorting van de Heilige Geest vieren.

Burgemeester Röell opende met een toespraak de tentoonstelling in de Nicolaaskerk, waar kunstenaars uit diverse geloofsgemeenschappen hun werken in het kader van het thema Levensadem ten toon stelden. Zelf maakte hij een rondgang langs alle werken en maakte een praatje met de deelnemers.

De kwaliteit van de kunstwerken waaronder beschilderde zijde, keramiek, brons, viltwerk, quilt, beschilderd porselein, iconen, schilderijen, tekeningen en literatuur was verrassend. Wat hingen de duifjes van de kinderen van de Calvijnkerk mooi vanaf het allerhoogste puntje van het plafond in de kerk, precies boven het middenpad. Dat er ook op vaste tijden op het orgel werd gespeeld door Richard Vos en Willem Vonk en genoten kon worden van prachtige liederen door het koor De Amore, werd zeer gewaardeerd. Aan het einde van de middag werden de aanwezigen nog getrakteerd op een prachtige uitvoering van het Ave Maria door mezzosopraan Mylou Mazali.

De Raad van Kerken-Baarn mag terugkijken op een geslaagd evenement, dat volgens bezoekers en deelnemers voor herhaling vatbaar is.

Programma Feest van de Geest bekend

Geplaatst op 6 mei 2018

Tijdens het Feest van de Geest exposeren onder anderen de volgende Baarnse kunstenaars: Gon Diephuis, Inge Jansen, Jean-Marie Stokkermans, Adri Grasman, Petra Overbeek, Jaap Aalten, Cecile Maagdenberg, Aranka Hooimeijer, Liesbeth Veldhuysen-Sterk en Lydia Loenen-Verbeek.

De kunstwerken variëren van schilderijen tot knipkunst, van literatuur tot textiel. Tevens is er een liturgisch bloemstuk te zien en werk van de kinderen van de zondagschool van de Calvijnkerk. De tentoonstelling wordt ieder half uur opgeluisterd door ongeveer 10 minuten muziek. Het mannenkoor De Amore neemt drie van deze intermezzo’s voor zijn rekening. Daarnaast bespelen Willem Vonk en Richard Vos het orgel, tweemaal zelfs gezamenlijk.

Om 12:00 uur opent burgemeester Mark Röell het Feest. Vervolgens kunnen bezoekers de hele middag de kunstwerken bekijken. Wat de kunstwerken bindt is dat ze iets zeggen over ‘Levensadem’, of anders gezegd: dat de kunstenaars laten zien wat hen bezielt.

Het volledige muzikale programma is als volgt:

12:30 uur Fantasie f-moll (KV 594): Adagio, allegro, adagio
W.A. Mozart
Willem Vonk en Richard Vos, orgel
13.00 uur Verademing
Macht der liefde
This is my song
De Amore
13.30 uur Psalm Prelude no. 1, opus 32
Herbert Howells
Richard Vos, orgel
14:00 uur Dageraad
Gods liefdemacht
Ark of my Hopes and Dreams
De Amore
14:30 uur De grootsheid beleven
Aan de grens van mijn kracht
Tjèbe Pozjèm
De Amore
15.00 uur Fuga in Es majeur (BWV 552)
J.S. Bach
Willem Vonk, orgel
15:30 uur Benedictus (uit kleine Orgelmesse), J. Haydn,
Panis Angelicus, C. Franck
Mylou Mazali, mezzosopraan, en Willem Vonk, orgel
16:00 uur Dieu parmi nous (uit La Nativité du Seigneur)
Messiaen
Willem Vonk, orgel
16:30 uur Sonate in C-dur
J. Chr. Bach
Willem Vonk en Richard Vos, orgel

Feest van de Geest

Geplaatst op 4 april 2018

In 2018 organiseert de Raad van Kerken in Baarn een Feest van de Geest, met als thema “Levensadem”. De bedoeling is om kerk en kunst bij elkaar te brengen in het kader van Pinksteren. Een feest van inspiratie, geestkracht, bezieling, optimisme en gedrevenheid.

Een aantal kunstzinnige leden uit de aangesloten geloofsgemeenschappen is bereid gevonden hun werk(en) in het kader van het thema te exposeren in de fraai gerenoveerde Nicolaaskerk. De tentoonstelling op zaterdag 19 mei zal worden opgeluisterd door een beeldpresentatie van de diverse kerken, korte orgelconcerten door de gerenommeerde organisten Willem Vonk en Richard Vos en door het mannenkoor De Amore.

De expositie bevat o.a. textielkunst, papierknipkunst, schilderijen, tekeningen, keramiek, beschilderd porselein, boeken en bloemsierkunst. Bij elk object is uitleg en informatie te lezen.  Bezoektijden: 12:00 – 17:00 uur.

Voor kinderen is er een foto-quiz door de kerk beschikbaar. De entree is gratis.

Vastenmaaltijden 2018.

Geplaatst op 1 februari 2018

Gedurende de veertigdagentijd voor Pasen is er wekelijks op donderdag een Vastenmaaltijd. Door soberder te eten, meer tijd en aandacht voor elkaar te hebben zijn we ons bewust van wat wij hebben en anderen niet hebben. Het geld dat wordt uitgespaard door niet te koken, wordt dit jaar besteed aan Mbala in Zambia onder het motto “Even minderen, voor een ander”.
De vastenmaaltijden zijn elke donderdag in de veertigdagentijd. Zie ook: Agenda

Start Kerkbalans in Baarn

Geplaatst op 22 januari 2018

Op zaterdag 21 januari vond de start van de landelijke actie Kerkbalans in Baarn plaats, in de Pauluskerk. Met de actie Kerkbalans halen de rooms-katholieke geloofsgemeenschappen en de protestantse PKN-kerken een groot deel van hun jaarlijkse benodigde inkomsten op. Raad van Kerken – Baarnleden Paaskerk, Pauluskerk, Maria Koningin en Nicolaaskerk waren nauw betrokken bij de landelijke start. Een kleine impressie (foto’s: Xander de Rooij):

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

RTV Baarn maakte de volgende reportage: